1. Halkı rahatsız edecek ölçüde gürültüyü önlemek maksadıyla;
• Tehlikeli atık ve tehlikeli kimyasalların taşınmasının ilgili mevzuata uygun olup olmadığını kontrol ederek gerekli önlemleri almak,
• Mahalli Çevre Kurulunca alınan kararlar gereği, acil müdahale planlarında kendisine tevdi edilen görevleri yerine getirmek,
• Mahallinde çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti izlemek,
2. Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan canlı türleri ve alanların korunmasına yönelik olarak, avlanma, toplama ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı alınacak önlemler kapsamında;
• Tarihi eser, av hayvanları ve benzeri kültür ve tabiat varlıklarının kaçakçılığını takip etmek,
• Orman alanlarının tahrip ve talan edilmesi, orman suçlarının tespiti durumunda gerekli tutanakları tutmak ve film, fotoğraf, vb. vasıtalarla durumu tespit etmek,
• Orman yangını çıkması muhtemel yerleri tespit etmek, buralarda alınacak önleyici tedbirleri belirlemek, orman yangını çıkması durumunda yangın nedenlerini araştırmak, envanterde mevcut yangın tespit kitlerini kullanarak olayı tespit etmek,
• Devlet mali niteliğindeki korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılması, bozulması, zarara uğratılması, alınıp satılması ve taşınması durumunda fotoğraf, film gibi teknik imkânları kullanarak durumu tespit etmek,
• Sit alanları ve orman alanlarında yapılan veya yapılmakta olan yapıları kontrol etmek ve kaçak yapıları tespit etmek,
• Jandarma sorumluluk alanında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaçak yapılaşmayı (gecekondulaşma) tespit etmek,
• Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu kararlarına aykırı hareketleri kontrol etmek ve mevzuata aykırı durumları tespit etmek,
• Sorumluluk bölgesinin çevre envanterini çıkarmak,
• Kirlilik bölgelerini, kirlilik sebeplerini belirleyerek bilgi havuzu oluşturmak,
• Gerekli istatistik ve analizleri yaparak hassas bölgelere yönelik önleyici tedbirleri belirlemek,
3. Çevre, doğal hayat ve ekolojik dengenin korunması ve vatandaşlarda çevre bilincinin geliştirilmesi maksadıyla;
Özel ve resmi kurum ve kuruluşlar, okullar, askeri birlikler, vb. yerlerde eğitim, konferans, seminer, toplantı gibi etkinlikler düzenlemek, teknik destek sağlamaktır.
2872 Sayılı Çevre Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Çevre Kanunu çevrenin korunmasına ilişkin önlemler ve yasaklara aykırı hareketleri cezalandırma ve kapatma yetkisini mülki amirlere vermiştir.
Jandarma çevreyi kirleten kişi veya kuruluşlarla karsılaştığı zaman durumu tutanakla tespit eder, mülki amire sıralı amirler kanalı ile bildirir. Ayrıca mülki amir tarafından verilen kapatma kararını yerine getirir.
Jandarma ayrıca Türk Ceza Kanununun 558 ve 559'ncu maddelerindeki öteberi atma suçu ile ilgili hükümleri de göz önünde bulundurarak bu suçu isleyenler hakkında tanzim edeceği soruşturma evrakını Cumhuriyet Savcılığına gönderir.
6831 Sayılı Orman Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Orman kolluğunun bulunmadığı yerlerde veya yetersiz kaldığı durumlarda Jandarma, Orman yasasına aykırı eylemleri önler,
Suç isleyenleri yakalar,
Suç alet ve vasıtalarına el koyar.
Suç isleyenlere yapılacak işlem, islenen suçun adli veya idari cezayı gerektirmesine göre farklılık arz eder.
Jandarma, adli cezayı gerektiren orman suçlarında; zapt olunan ağaç, tomruk, kereste, yakacak ve sair mahsuller ile suçta kullanılan aletleri orman idaresine teslim eder.
Sanıkların teslim edilip edilmeyeceğine ilişkin yasada hüküm mevcut değildir.
Orman ürünleri ile suç aletlerini teslim alacak o yerde orman idaresi yoksa ve suç yeri belediye hudutları içinde ise belediyeye, köy sınırları içinde ise köy muhtarına, vekiline veya ihtiyar heyeti üyelerinden birine yedi-emin senediyle birlikte teslim edilir.
Bunlar da yoksa sanık ve sahibi dışında, güvene layık bir sahsa da ayni belge ile teslim edilir.
Suç aletleri ormana kesinlikle bırakılamaz.
Jandarma idari cezayı gerektiren orman suçlarında;
• Suça el koyar.
• Durumu tutanakla tespit eder.
• İşlenen suç ayrı bir cezayı gerektirmiyorsa tutanağı Orman idaresine teslim eder.
• İşlenen suç ayrı bir cezayı gerektiriyorsa sanıkları soruşturma evrakı ile birlikte Cumhuriyet Savcılığına gönderir, ayrıca orman idaresine bilgi verir.
3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Adli Cezayı Gerektiren Eylemlerde Jandarma;
• Sanıkları yakalar,
• Suç aletlerine el koyar,
• Hazırlık soruşturmasi yapar,
• Sanıkları soruşturma evraklarıyla birlikte Cumhuriyet Savcılığına sevk eder.
Idari Cezayı Gerektiren Eylemlerde Jandarma;
• Durumu tutanakla tespit eder,
• Tutanağı idari para cezası verilmek üzere mülki amire gönderir.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Jandarma, soruşturma dosyası tanzim ederek, yasal işlem yapılmak üzere sanıklarla birlikte C.Savcılığına teslim eder.
Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ele geçirildiğinde durum mülki amir ve müze müdürlüğüne de bildirilir.
Müze müdürlüğünden bu varlıkların kültür veya tabiat varlığı olup olmadığına dair bilirkişi raporu aldırılır.
Özellikle müze müdürlüğü bu varlıkları koruma altında bulundurmakla yükümlüdür.
Yapılan denetimlerde ruhsatsız araştırma, kazı ve sondajlara rastlanır yada taşınır kültür varlığını kaçak nakledenlerle karşılaşılırsa;
Sanıklar hakkında tanzim edilen suç dosyası mevcutlu olarak Cumhuriyet Savcılığına gönderilir.
Durum Mülki amire ve Müze Müdürlüğüne bildirilir.
3194 Sayılı İmar Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Olayla ilgili olarak çekilen fotoğraf ve filmleri, tutanak, kroki vs. suç yerinden sorumlu olan İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edilir.
İlçe Jandarma Komutanlığı, İmar Kanununa göre gerekli işlemin (Yıkım vs.) yapılması için evrakları mülki amire gönderir.
Ayrıca, yıkım sırasında Belediyeler tarafından mülki amir aracılığıyla gelen yardım talebi İlçe J.K.lığınca yerine getirilir.
775 Sayılı Gecekondu Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Kanun Jandarmaya izinsiz yapıları inşa sırasında olsun veya iskan edinmiş bulunsun hiçbir karar alınmasına gerek duyulmaksızın yıktırma yetkisi vermiştir.
Yıkım sırasında belediyeler tarafindan mülki amir aracılığıyla gelen yardım talebi İlçe J.K.lığınca yerine getirilir.
1580 Sayılı Belediye Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Jandarma; sorumluluk bölgesinde belediyelerin görev alanına giren, çevrenin korunması ile ilgili ihlallerle karşılaştığında tutanak tanzim ederek belediyeye gönderilmek üzere mülki makamlara gönderir.
4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Yasadışı Avlanma, “Bu kanun kapsamında korunan veya avına izin verilen yaban hayvani türlerini, izin verilen yerler, belirlenen zamanlar, miktarlar dışında ve/veya zehirleyerek, tuzak veya kapan kurarak veya men edilen diğer usullerle canlı veya ölü ele geçirmeye çalışmayı veya ele geçirmeyi” olarak tanımlanmıştır.
Avlanma ile ilgili yasaklar, esas ve usuller her yıl Merkez Av Komisyonu Kararı (MAK) olarak yayımlanmaktadır.
Buna göre Önleyici kolluk görevi esnasında bir avcı ile karşılasan Jandarma,
Avcının; Avcılık belgesinin bulunup bulunmadığını,
• Avcılık belgesinin yıllık vizesinin yaptırılıp yaptırılmadığını,
• Avcının, Merkez Av Komisyonu Kararını yanında taşıyıp taşımadığını ve bunlarla ilgili belgelerin yanında olup olmadığını kontrol eder.
Ayrıca, Avlanma izin bedelini ödeyip ödemediğini tespit eder.
Jandarma tarafından, yasak av sahasında avlananlar ve Merkez Av Komisyon Kararında avlanılmasına izin verilmeyen hayvanları avlayanlar ile limitleri asan miktarda av hayvanlarını avlayan avcılar hakkında olay yerinde gerekli tutanaklar düzenlenir.
Suçta kullanılan silah, malzeme ve ekipmanlar ile canlı ve cansız av hayvanlarına el konularak avcılar derhal serbest bırakılır.
El konulan silahlar en yakin orman idaresine teslim edilir. Bu silahlar soruşturma evrakı ile birlikte mahalli Cumhuriyet savcılığına intikal ettirilir.
Zapt edilen diğer canlı ve cansız av hayvanları ile av suçunda kullanılan vasıtalar, suç aletleri ve ekipmanlar, muhafaza edilmek üzere orman idaresine, orman idaresi olmayan yerlerde ise suç mahalline en yakin belediye, köy muhtarı, köy ihtiyar heyeti üyelerinden birine yedi-emin senedi ile teslim edilir.
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Ticari Amaçlı;
Denizlerde ve İç Sularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Sirküler,
Amatör Balıkçılar;
Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif) Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Sirküler,
Bu kanunun kapsamına giren suçların kovuşturulması 3005 sayılı Meşhut Suçların Muhakemesi Hakkındaki Yasa hükümlerine göre yapılır.
Yasaklara rağmen üretilen, kullanılan ve zapt olunan su ürünlerinden;
Canlı halde bulunanlar bekletilmeden avlandıkları deniz ve iç sulara bırakılır.
Ölü olanlar, en yakın veteriner hekime, hükümet veya sağlık merkezi tabiplerinden birine, gıda kontrol laboratuarına veya devlet hastanesine gönderilerek muayene edilir.
İnsan gıdası olarak tüketilmesinde sakınca görülmeyenler, o yerin en büyük maliye memuru, maliye teşkilatı bulunmayan yerlerde belediye veya köy ihtiyar heyeti tarafından, en yakın satış yerinde açık artırma ile satılır. Satışa ait “Satış Tutanağı” düzenlenir ve satış bedeli soruşturma sonuna kadar, adli mercilerin emrinde olmak üzere, Maliye veznesine emaneten yatırılır. Suçun kesinleşmesinden sonra, satış bedeli ilgilisi vezneye gönderilir.
Satışa çıkarılmayacak kadar az miktarda olan veya satışa çıkarıldığı halde alıcı bulamayan insan gıdası olarak değerlendirilecek su ürünleri yöredeki sosyal yardım kurumlarına belge karşılığı bağışlanır ve bununla ilgili tutanak düzenlenir.
Zapt olunan su ürünlerinden kullanılması ve tüketimi sakıncalı görülenler yetkililerin raporlarına dayanılarak sanayide kullanılır veya imha olunarak durum bir tutanakla belgelendirilir.
Jandarma; suçta kullanılan suç alet ve vasıtaları ile yasaklara rağmen ihtihsal edilen, kullanılan ve zapt olunan su ürünlerine düzenlenen “Suçüstü Tutanağı” ile el koyar. Suç alet ve vasıtaları kollukça götürülecek nitelikte değilse, İl Müdürlüklerince, uygun görülen bir depoda veya o yörede bulunan su ürünleri kooperatif ve birliklerine, mahalle muhtarlıklarına veya köy ihtiyar heyeti üyelerine “Yed-i Emin Tutanağı “ ile teslim eder.
El konulan su ürünleri veya su ürünlerine ilişkin tutanakları sanıklar ile birlikte “Suçüstü Tutanağı” düzenleyerek Cumhuriyet Savcılığına gönderir.
Gürültü Kontrol Yönetmeliğine Göre Jandarmanın Görev ve Yetkileri:
Önleyici kolluk hizmeti esnasında Gürültü Kontrol Yönetmeliğine aykırı bir durumla karşılaşan Jandarma;
Eğlence yerinin dış giriş kapısının üzerine “Dikkat, içerideki ses düzeyi, devamlı duyma bozukluğuna yol açabilir” şeklinde ikaz levhalarının asılıp asılmadığı, (Gürültü Kontrol Yönetmeliği Md.18)
Tesiste gerekli ses yalıtımının yapılıp yapılmadığı, tesis gürültüsünün arka plan gürültü seviyesini 5 dBA'dan fazla artırıp artırmadığı,
Gürültü izleme monitörünün bulunup bulunmadığı, faal olup olmadığı, mikrofonda ses şiddetini azaltıcı herhangi bir engelleme olup olmadığı,
Kaynağın hemen yakınında gürültü seviyesinin 90 dBA'yı geçip geçmediğini kontrol eder.
Mevzuata aykırı durumları, tutanak ile tespit eder ve ses kaynağının sahiplerine yada sorumlu şahıslara imzalatır.
Gerekli yasal işlem yapılmak üzere, olayla ilgili olarak çektiği fotoğraf ve filmleri, cihazlardan aldığı raporları, tutanak, kroki sonuçlarını vs. gerekli yasal işlem yapılmak üzere mülki amire gönderir.